Sunday, June 10, 2012

HomeRUN...


Assalamualaikum and hi readers!!
sllu jep kite dgr sal remja lari2 dr umah diorg kn??
remaja je ke??
x jgk..isteri orang,suami org,nnek org pon ade..
asek dok ckp org len,even dri sndri pon act ade plan nk lari dr umah sewa smlm..
citenye knpe nk lri pjg sgt aih..




but..
if spe2 brniat nk lari,jgn jd cm akak erp..
nk lari tp x jd.
bkn nk mgjor lari dr umah..lri utk kbaikn xpe..jgn lri ikut bangla mari..suda..huhu
amboi..camnila agaknye muka if plan lari rumah smlm brjya..hadeih..


  1. Duit kena ade maa..plg pnting kna cukup utk bjet lrikan dri..in case nk byr tol la(bg yg naik kete), nk ec myak la,byr duit toilet la,..mcm2 lag..mhl toi..kna bjet lebih la an..mcm smlm,duit ade rm15..cmpor duit syiling ade bpe kupang..lps2 duit tol dr sg buloh ke tg malim ja.. hadeih..
  2. minyak kete kna sllu full..ok?? kite x thu bila kjdian lari dan dilarikan ini berlaku..so mke sure myk pnuh, jd xdela kalut nk cri stesen myk tgh2 hgway tu.. cm smlm jgk, hatiku berbelah bg,smada nk ec myk or guna duit byr tol..las2 tawakal,pusing blik,xjd nk lari, wat byr tol pergi - balik..sib baek minyak cukup..kalau x,mmpos tolak kete kul 2-3 pagi..haish..
  3. tlg lari waktu siang, jgn tgh2 mlm bgkit tdo,ngigau lri umah,trus stat enjin keta,p lari..huuii..sbb nnt xleh nk ccok duit if duit xde,,kul 12 am,msin2 tu dh tdo sumenye..huhu.. pastu mlm ni byk teman..teman yg beroda besar bwk kyu balak pon ade,teman yg mlyg2 atas langit pon ade..so,kna cekalkan ati if nk lari mlm2 sowg2 tau..
  4. hp mstila ckup kdt n ckp bteri.. bkn nyer ade tmpt nk tpup tgh2 hgway tu..bteri hp kong plak,lag la wat hal..mmg niat xnk owg cri kite..tp klu bteri xde,mmpos klu jd ppe..haha...nk col 999 pon x bleh..hadeih lag..!
  5. kelengkapan diri mstila ckup..jgn bwk s****** je lbih, tp suar track lgsung xde,,in case trkucil ke ape tgh jln,kn ssh tu.. ag stu,brus gg n ubt gg pnting..itu stu pnjimatan,dh x pyh bli kt RNR dh utk bli sume tu..stiap 6 bln bru tukaq brus an??so,gunala yg lme..lupakan yg bru..ohoho
  6. ok..yg ke6 ni ats korg la..if ase korg nk sume di atas ni x kn dilupe utk buat,bwkla sorg PA utk tmn lrikan dri..bru de backup sket..if korg ckup duit,si PA ade..if brus gg x bwk,paw yg PA tu pnya..haa,kn sng..
Kesimpulannya, plan smlm x jd..blik2 uma,trus tdo smpai ke pag..lag bes tdo dr lari uma..pheww...

okai..ni plak pd sesape bergelar  istri yg nk lari dr umah..

Soalan:
Apakah hukumnya seorang isteri lari meningalkan rumah kerana tidak tahan dengan sikap suami yang sering memukulnya?
Jawapan:
Tidak salah isteri meninggalkan rumah (jika ke rumah ibu bapa) kerana hendak menyelamatkan diri daripada suami yang zalim dan mengelakkan diri dari kemudaratan. Namun kalau isteri boleh bersabar, tidak melawan dan terus tunggu di rumah pastilah pahala untuknya amatlah besar.
Kalau suami zalim dan selalu memukul serta menyakiti hati, maka isteri berhak mencari perlindungan di mana-mana yang difikirkan selamat. Sebaiknya adukan kepada pejabat Kadi dan di sana diboleh menuntut fasakh.
Undang-undang Islam membela kaum wanita/isteri. Jadi, mereka hendaklah pandai mengambil kesempatan dari pembelaan itu.

* share dr blog islamicshare.. (^_^)

tq...babai readers..

3 comments:

Anonymous said...

jaus ngat nak lari rumah eh..hahaha...g lari ke subang sudaaaa...wahahaha...

-lom-

Fathiah Rosdi said...

ehe..tu dkt sgt la plak..

she-G said...

nape repost