Thursday, June 18, 2009

::lOve $tory of Father's dAy::

Selamat hari bapa….

Ayah,abah,papa,bapa,daddy,abi,apak,otosan ke ,sume tu adalah panggilan kpd lelaki yg sudah pon mempunyai anak..

sebut saje nma ayah,anak pasti akan berhati-hati…bkn nape,ayah selalunya tegas dan penuh disiplin…kdg2 tu,dlm byk hal,ayahla pemutus atau pon yg mmbuat ppe kptusan pnting lam ssbuah fmily tu…

Act,ayah jrang tunjukkan scra zahirnya die syg pd ank2 but hakikatnya,mmg die sygkn anak2 malah kdg2 ade ayah yg lagi caring dr seorg ibu..kdg2 jgk,ayah x byk ckp,tp byk tindakan…



gambar time fmily day pjbt ma.. zmn dolu2 la...abah yg penyayang sgt2 wlopon grang cm Hitler...hoho




macam A.B.A.H aku,..sjak dulu lagi,kitorg di asuh dan di didik dgn ktegasan n disiplin..ingt lagi zaman kcik2 dulu..x lgkap rsanya klu xde rotan di tgn abah…x ckup dgn rotan,abah akan capai ppe je utk beri ‘habuan’ pd kitorg..cthnya,penyapu lidi,btg paip,pembaris besi...byk lagi la..but bnd tu la yg tlh byk bjsa n bri kesan pd aku n adik brdik yg laen smpai skunk..sakit??mmgla skit,tp tu la blsan bg smthin yg tlh kitorg wat..

aku perasan,stiap kli abah merotan kitorg,abah mst tgk2 jgk ksan rotan tu tkut2 teruk sgt…wlaupun die sllu ckp mcm ni. “padan muke tu..buat lagi klu nk roti pjg”..naluri seorg bpa wlaupun tidak seistimewa seorg ibu,tp mereka juga la yg mmbentuk anak2…abah sgtla tegas,dgn muka yg garang tp die jgkla yg sllu jd tmpt kitorg mgadu msalh.. mcm aku jgk la,ppe hal klu dok kt kolej uh,aku mst cal abah..tenang je wase dpt dgr abah bg nshat…mak aku lbihkn prhatian pd adik2 ku yg kcik tu,n sbb tu abah la tmpt aku bmnje…wahaha…bmnje…

til now,abah msih guna cra sma utk adik2 aku cuma tidak setegas dlu..mungkin abah da penat…tmbh pula usia yg mkin mngkat..mayb sbb ni ar,adek2 yg kt bwh aku degil n keras kpale..diorg gk leh buat abah aku mcm kwn diorg…x mcm akak2 n abg die,yg mang tkut wat slh,cz hrmatkn abah..yg plg aku sdih,adek aku c comel tu..suke wat abah aku pning kpla dgn mslh2 die..ntah bile die nk insaf n sdar…adakh nk tggu abah pergi dulu??aku wase time tu,da x de guna klu die nk trik blik sume yg die da wat kt abah…tp,abah still leh snyum,sembunyikan sume tu dr ank2 die yg laen..btape mulianya ati seorg bpa kn..abah siap dmm lgi cz pk kn dak tu tp die ttp mcm tu jgk,xde prubhan..mnitis airmata aku tiap kali tgk pakcik2 naek mtor anta n amik anak2 kt skolah..tringt kt abah aku..betapa sbrnye die mmbesarkn anak2 die…mrah2 jgk,tp kttorg ttp anak die…biasenya,abah akn hntar nsi dgn ayam grng kicap utk adek aku yg stil skola rndah tu sblum diorg msuk klas fardhu ain…abah rela hbiskn msa siapkn mknn utk mreka,naek mtor tgh2 pnas spya dpt anta bekal tu tpat msa tkut ank2 lapar…but,pnh ke adik2 aku pk kn abah??wallalhualam…

2 comments:

she-G said...

okes dah tu...cuma tulisan jangan kecik ngat...dah la tang hitam tu tak nampak tulisan nyer

she-G said...

klaka la nama si comel..cam kucin..hahaha